Apakah Ikan Bilis Kering atau Ikan Bilis?

  • by

Ikan Bilis kering adalah ramuan Asia Tenggara yang sangat digemari. Dikenal sebagai Ikan Bilis dalam bahasa Melayu, mereka tajam, bau laut dan dipenuhi dengan nota dan rasa umami. Anda juga akan menjumpainya dalam beberapa saiz yang berbeza, dari yang sangat kecil hingga yang sepanjang jari anda. Anda akan menjumpainya di semua kedai Oriental, dalam talian atau sebaliknya, malah Amazon di UK menjualnya!

Bagaimana menggunakan ikan bilis kering?

Dalam banyak, banyak cara! Salah satu kaedah kegemaran saya untuk menghidangkan makanan Asia adalah menghidangkannya dengan ikan bilis goreng. Yang anda buat hanyalah menggoreng segenggam atau dua setengah setengah cawan minyak panas selama kira-kira satu minit sehingga berubah menjadi warna coklat pertengahan. Mereka menambah rasa masin yang mendalam dan makanan hebat untuk setiap hidangan. Sekiranya anda mempunyai kacang tanah, goreng juga dan kagum dengan perkaitan antara 2 ramuan yang sangat rendah hati ini.

Walaupun ikan bilis kering biasanya digunakan sebagai hiasan atau sampingan, ikan bilis kering juga boleh dimasak dengan lebih terperinci. Sambal Ikan Bilis adalah lauk pedas yang dibuat dengan cili yang merupakan makanan biasa bagi banyak makanan dan pasta cili padi atau bumbu kepada Nasi Lemak, hidangan nasi kelapa yang biasa dimakan ketika sarapan. Resipi untuk kedua-duanya tidak lama lagi, saya berjanji! Ikan bilis kering juga digunakan untuk membuat stok untuk pelbagai hidangan, seperti sundubu-jjigae Korea.

Pengganti untuk Ikan Bilis Kering

Tidak ada pengganti yang tepat, tetapi sejauh bahan-bahan Asia Tenggara, anda boleh mendapatkan nota Umami yang serupa dengan udang kering (udang kering) atau pes udang (belacan).

Pemborong Utama Ikan Bilis Di Malaysia

Bagi mereka diluar sana yang mencari stok atau sumber asli ikan bilis premium, bermutu tinggidan segar, silalah lawati website utama mereka www.ikanbilis.iklanbiz.com. Pelbagai jenis ikan bilis dan lain lain produk kering yang berasaskan dari hidupan lautan ada. Klik butang order dan buat pembayaran terus dan tunggu sahaja di rumah sampai order ikan bilis anda sampai. Atau sebagai alternatifnya, sila hubungi krew kereta sewa gombak dan kontek terus dengan mereka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *