Ikan Bilis Untuk Si Kecil

  • by
Bilakah bayi boleh makan ikan bilis?

Ikan bilis segar mungkin diperkenalkan sebaik sahaja bayi anda bersedia untuk memulakan pepejal, yang biasanya berusia sekitar 6 bulan. Oleh kerana ikan yang diawetkan cenderung terlalu masin, lebih baik menunggu sehingga selepas ulang tahun pertama anak anda menghidangkan ikan bilis kalengan, ikan bilis, atau sos ikan untuk membatasi penggunaan natrium.

Latar belakang dan asal ikan bilis

Ikan bilis yang langsing dan keperakan adalah ikan ternakan yang merupakan sumber makanan penting bagi manusia dan makhluk laut. Terdapat lebih daripada 140 spesies di seluruh dunia – dari Samudera Atlantik, India, dan Pasifik, hingga Laut Hitam dan Laut Tengah. Mereka berenang di sekolah-sekolah besar di dasar laut, dan ketika ditangkap, mereka dijual segar di pasar tempatan, dibekukan untuk dijual jauh, atau diawetkan dengan garam. Selama berabad-abad, budaya di seluruh dunia memakan ikan bilis segar sebagai makanan istimewa dan ikan bilis yang diperam sebagai penggalak rasa dalam masakan yang dimasak, dari daging panggang, hingga sos, hingga rebusan.

Sekiranya anda dapat mencari ikan bilis segar, belilah. Mereka sama sekali tidak seperti sepupu mereka yang masin, pedas, dan mereka membuat makanan pertama yang indah untuk bayi. Tetapi jika semua yang anda ada adalah ikan bilis yang disimpan, pastikan untuk membaca labelnya. Ikan kalengan dan jarum terkenal mengandungi natrium tinggi, dan pendedahan awal dan berlebihan dianggap berperanan di kemudian hari dalam darah tinggi, penyakit kardiovaskular, dan kegemukan.

Adakah ikan bilis sihat untuk bayi?

Secara sederhana, ikan bilis segar boleh menjadi tambahan yang sihat untuk makanan bayi anda. Ikan bilis dibungkus dengan protein, dan mengandungi banyak nutrien penting yang diperlukan oleh bayi anda untuk pertumbuhan yang sihat: kalsium, folat, magnesium, niasin, selenium, dan vitamin A. Mereka juga merupakan sumber makanan laut utama asam lemak omega-3, terutama DHA , lemak sihat yang membentuk sebahagian besar otak bayi dan sangat penting untuk perkembangan visual dan kognitif. Ikan bilis juga merupakan antara ikan yang rendah merkuri.

Rasa ikan bilis yang dipelihara sangat berbeza dengan ikan segar. Kaedah pemeliharaan berbeza-beza, tetapi selalunya ia dibungkus dengan garam – sebab di sebalik rasa ikan yang berbeza. Garam mencairkan cairan dari ikan bilis, memusatkan rasa, dan memasukkan ikan dengan umami – “rasa kelima” yang secara misbilisus menggabungkan pahit, masin, masam, dan manis ke dalam satu sensasi gurih. Ikan bilis yang dipelihara boleh menjadi makanan sebenar bagi orang dewasa dan kanak-kanak, pastikan anda membaca cetakan yang baik pada label:

Perhatikan garam. Dari ikan hingga buah-buahan dan sayur-sayuran, produk dalam tin sering mempunyai kadar natrium yang tinggi. Walaupun ikan bilis yang dibungkus dalam minyak dan perasa mempunyai kadar nutrien yang lebih tinggi berkat kaedah pengawetan, seringkali natrium terlalu tinggi kandungan natrium untuk bayi. “Ikan bilis putih” yang dibungkus dalam minyak zaitun atau boquerĂ³nes yang dibungkus dalam cuka dan air adalah pilihan yang lebih sihat untuk anak-anak. Catatan: Membilas ikan dalam tin di bawah air dapat mengurangkan kandungan natrium dengan ketara. Berhati-hati dengan BPA. BPA adalah bahan kimia yang digunakan untuk melapisi bahagian dalam tin dan botol plastik yang boleh mengganggu fungsi tubuh bayi anda. Cari tin atau kantung yang bertanda “Bebas BPA” semasa membeli ikan bilis untuk bayi.

Terdapat juga pertimbangan persekitaran. Seperti banyak ikan lain, ikan bilis terlalu banyak sampai ke tahap di mana beberapa badan pengawas telah membatasi hasil tangkapan dalam usaha untuk mengelakkan penghapusan populasi ikan. Walaupun begitu, penduduk berisiko disebabkan oleh faktor persekitaran lain seperti kenaikan suhu laut akibat perubahan iklim. Sumber masuk yang disegani secara meluas, Monterey Bay Aquarium Seafood Watch mengesyorkan mengelakkan kebanyakan sumber ikan bilis komersial kerana kesan persekitaran ini dan banyak lagi.

Adakah ikan bilis adalah bahaya tersedak yang biasa bagi bayi?

Tidak. Ikan berbentuk langsing bukanlah bahaya tersedak yang biasa bagi bayi, walaupun tulang kecilnya boleh menyebabkan masalah jika tidak dikeluarkan. Sentiasa pilih tulang belakang dan tulang lain yang masih ada. (Pinset akan membantu.) Untuk membantu menelan, sajikan ikan bilis dengan celup atau sos yang lembap. Anda juga boleh mencampurkannya ke dalam mayonis atau yogurt seperti yang anda lakukan dengan tuna kalengan untuk mengurangkan risiko tersedak. Apa pun, tetap dekat pada waktu makan, kerana secara teori, seseorang boleh tersedak makanan.

Adakah ikan bilis adalah alergen biasa?

Ya. Ikan bersirip seperti ikan bilis adalah alergen makanan teratas. Kononnya, dianggarkan hanya 1% orang Amerika yang alah pada ikan bersirip. Sekiranya anda mempunyai sejarah keluarga alergi, atau mengesyaki bayi anda mungkin alah kepada ikan bersirip, rujuk ahli alahan sebelum memperkenalkan ikan bilis di rumah. Seperti semua makanan baru, perkenalkan ikan bilis dengan menawarkan jumlah yang sedikit untuk beberapa hidangan pertama dan perhatikan dengan teliti semasa bayi anda makan. Sekiranya tidak ada reaksi buruk, tingkatkan jumlahnya secara beransur-ansur dalam masa depan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *