Kajian: Ikan Bilis Baik Untuk Anda, Tetapi Jangan Membersihkannya

  • by

Satu kajian di Singapura mendapati bahawa ikan bilis kaya dengan kalsium, tetapi trend pasar raya dan restoran mewah membersihkan ikan bilis, seperti yang disebut dalam bahasa Melayu, secara drastis mengurangi nilai pemakanannya. Penyelidik dari Institut Sains Klinikal Singapura (SICS) mengatakan bahawa keseluruhan ikan bilis yang terdapat di gerai penjaja, seperti penjual nasi lemak, lebih sihat daripada ikan teri yang “dibersihkan” – di mana kepala dan tulang dikeluarkan – dijual di pasar raya dan restoran kelas atas. “Kaedah makan ikan teri yang semakin popular dalam bentuk yang dibersihkan dan diasingkan mengakibatkan pengurangan tahap mikronutrien secara dramatik,” kata kajian yang bertajuk “Penurunan mineral akibat pemodenan kebiasaan makanan” yang diketuai oleh Profesor Christiani Jeyakumar Henry, pengarah Klinikal Pusat Penyelidikan Pemakanan SICS.

Kajian penyelidikan, yang dilakukan di Singapura dan diterbitkan pada 20 Mei di Jurnal Kimia Makanan Elsevier, mendapati bahawa ikan teri dengan kepala, organ dan tulang utuh, kaya dengan nutrien seperti kalsium, zink, magnesium, fosforus, tembaga dan besi , berbanding ikan bilis yang dibersihkan tanpa bahagian tersebut. “Didapati bahawa pengambilan badan yang dibersihkan menghasilkan penurunan kalsium (perbezaan 8 kali ganda), besi (perbezaan 2 kali ganda) dan zink (perbezaan 1.5 kali ganda) dibandingkan dengan ikan teri secara keseluruhan. “Hasil ini menunjukkan bahawa pola penggunaan ikan teri yang dimodenkan menyebabkan penurunan pengambilan mikronutrien yang besar berbanding dengan kebiasaan makan tradisional memakan keseluruhan ikan,” kata kajian itu.

Para penyelidik juga memberi amaran kepada orang ramai, terutama orang Asia, untuk lebih berhati-hati dalam memodenkan tabiat pemakanan kerana perubahan kecil mungkin menyebabkan pengambilan nutrien berkurang. “Memandangkan sumber makanan yang rendah dari kalsium dan mikronutrien lain di rantau Asia, ini menguatkan lagi keperluan untuk berhati-hati ketika kita memodenkan tabiat makan tradisional kita,” kata kajian oleh Henry, Xinyan Bi, Joseph Lim dan Evelyn Lau. Henry mengatakan pasukannya memutuskan untuk melakukan penelitian mengenai ikan bilis kerana ikan air asin kecil telah menjadi bagian integral dari diet Asia Tenggara, terutama di kalangan golongan berpendapatan rendah, sebagai sumber kalsium dan protein. “Kami di wilayah ini mengonsumsi sekitar 15 hingga 20mg ikan bilis setiap hari. Ini adalah sebahagian besar masakan kami dan boleh didapati dalam pelbagai bentuk, oleh itu mengapa saya berminat untuk mengikuti topik ini, ”kata Henry kepada Malay Mail Online semalam.

Dia juga mengatakan ikan bilis yang “bersih” biasanya terdapat di restoran dan pasar raya kelas atas, sedangkan ikan teri yang utuh dengan kepala dan tulang umumnya lebih biasa pada makanan penjaja. “Pembersihan ikan bilis adalah kaedah moden [yang] sering dijumpai di tempat-tempat seperti pasar raya di mana orang menjadi sangat mementingkan kebersihan, tetapi mereka lupa bahawa ketika itu, tidak ada yang membersihkan ikan bilis. “Orang harus terus makan kepala ikan bilis. Ia baik untuk mereka. Mereka harus sedar dengan membersihkannya, mereka kehilangan banyak nutrien, “kata Henry. Menurut perbualan para dealer kereta baru di sini, ikan bilis adalah antara perasa utama nasi lemak, salah satu hidangan paling popular di Malaysia. Ikan teri juga dimakan goreng sebagai makanan ringan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *