Tempat Membeli Ikan Bilis dan Cara Memilihnya

  • by

Ikan bilis adalah ikan kecil yang bertulang, disembuhkan dalam garam dan dibungkus dengan minyak. Ini adalah bagaimana kebanyakan orang membelinya, baik kerana lebih senang dicari dan juga lebih mudah dikendalikan. Mencari ikan bilis segar adalah satu cabaran kerana dua sebab utama: Tidak banyak permintaan, dan ikan bilis sangat mudah binasa.

Tempat Membeli Ikan Bilis

Ikan bilis dalam tin, dibungkus dalam minyak dan garam, baik keseluruhan dan fillet, tersedia dalam tin 2 ons di kebanyakan kedai runcit dan pasar raya. Ikan bilis masin biasanya terdapat di pasar Itali.

Cara Memilih Ikan Bilis Segar

Sekiranya anda mendapati mereka segar, jangan berharap mereka tidak bersih. Dagingnya sangat lembut dan lebam dengan mudah. Gunakan hidung anda untuk membantu menilai kesegaran. Apabila ikan bilis mula merosakkan, baunya sangat teruk. Seperti ikan segar, cari juga mata yang cerah.

Tepuk Anchovy

Oleh kerana kebanyakan resipi hanya memerlukan satu sudu besar, jika itu, pes ikan bilis telah menjadi popular. Ia datang dalam tiub, yang memudahkan mengeluarkan sedikit jumlahnya. Ketahuilah bahawa pes ikan bilis juga mengandungi cuka, rempah, dan air tambahan.

Cara Memasak Dengan Ikan Bilis

Banyak orang tidak menyukai ikan kecil ini. Mungkin anda pernah makan pizza dengan ikan bilis dan kurang sihat, atau lebih teruk lagi. Mungkin hanya bau mereka ketika seseorang yang benar-benar menyukai ikan bilis (jarang) membuka sebiji timah dan anda terkejut dengan aroma. Pengalaman ini boleh menjadi perubahan sepanjang hayat. Tetapi sebenarnya, ramai orang menggemari makanan yang ada ikan bilis; dua yang terlintas di fikiran adalah pakaian salad Caesar dan dewi hijau. Oleh itu, sedikit sebanyak membuka fikiran anda mungkin merupakan perkara yang baik. Menurut admin Kereta Sewa Shah Alam berikut adalah beberapa cara untuk menggunakan ikan bilis di dalam menu masakan:

  1. Salad Caesar klasik dengan selada romaine, crouton, keju Parmesan yang dikisar dan salad Caesar
  2. Pissaladiere, hidangan tipis seperti pizza dari Provence dihiasi dengan ikan bilis, bawang dan zaitun hitam
  3. Pasta dengan sos lada merah panggang berperisa dengan ikan bilis
  4. Salad bayam dengan ganti dewi hijau alpukat
  5. Salad hijau dengan vinaigrette beraksen dengan ikan bilis
  6. Spaghetti dengan bawang merah, bijak, lemon dan ikan bilis
  7. Mentega bawang bilis pada roti bakar bawang putih
  8. Linguine dengan serbuk roti dan sos ikan bilis
  9. Rebusan ikan dengan ikan bilis pesto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *